Ευέλικτη Ζώνη

Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος 2013 12:23 διαχειριστής
Εκτύπωση PDF

Δραστηριότητες Γραμματισμού βασισμένες στους Αισώπειους μύθους

 

Εκπαιδευτικός που υλοποιεί το πρόγραμμα: Αναστασία Ευσταθίου (2005-2006).
Στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης εκπονείται πρόγραμμα 
φιλαναγνωσίας με τίτλο "Ο παππούς μας ο Αίσωπος" με τη Β' τάξη και οι "Αισώπειοι μύθοι" με την Στ' τάξη.
Διάρκεια προγράμματος: Εννέα (9) μήνες.
Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί: Βάνα Γκουνταροπούλου, (δασκάλα Β' τάξης), Λένια Κοντολάτη (Αγγλικών).

 

 

Επιλέξαμε τον Αίσωπο με τους θησαυρούς της λαϊκής του σοφίας, γιατί οι μύθοι του είναι πολύ οικείοι στους μαθητές, είναι αυτοτελείς και προσεγγίζονται αυτούσιοι εξοικονομώντας μαθησιακό χρόνο. Χτίζουμε δραστηριότητες Γραμματισμού βασισμένες στο ενδιαφέρον και στη συμμετοχή των παιδιών μέσα από διεπιστημονικές και διαθεματικές προσεγγίσεις (σύνδεση με την Ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και το «Εμείς και ο Κόσμος» για τη Β΄ και Λογοτεχνία, Αγγλική γλώσσα για την Στ΄). 
Η βιβλιογραφία είναι πολύ μεγάλη και το υλικό που φέρνουμε στην τάξη για επεξεργασία είναι ποικιλόμορφο (οι μύθοι με μορφή ποιημάτων, θεατρικών διαλόγων, ακουσμάτων από cd, σε ηλεκτρονική μορφή flash movie κ.ά.). Σαν τέτοιες δραστηριότητες προτείνονται: ανάγνωση/ακρόαση των μύθων, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες, κρυπτόλεξα, ρέμπους, κρεμάλα (υλικό που ετοιμάζει η εκπαιδευτικός) και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου (ελεύθερη δραματοποίηση, μετατροπή αφηγηματικού κειμένου σε θεατρικό κείμενο). Στην καθιερωμένη συνάντηση με τη Β΄ τάξη ?ένα δίωρο την εβδομάδα- εκτός από τη γλωσσική επεξεργασία, υλοποιούνται δραστηριότητες Αισθητικής Αγωγής (ομαδικό κολάζ, κατασκευή φιγούρων για κουκλοθέατρο ή θέατρο σκιών, ζωγραφική παραμυθιών, μετατροπή αφηγηματικού κειμένου σε μορφή κόμικς, διακόσμηση αρχαίων αγγείων με αναπαραστάσεις μύθων), παντομίμας (αναπαριστώντας έναν μύθο με κινήσεις, μουσική και χορό), κουκλοθέατρου και παρουσίασης των μύθων (οι ομάδες «ανακοινώνουν» στην τάξη το μύθο που έγραψαν ή ένα ποίημά τους). 

 

Στόχος η γνωριμία με τον Αίσωπο μέσα από ποικίλους άξονες δημιουργικότητας βασισμένους στην ολιστική προσέγγιση. Το πρόγραμμα εκπονείται παρόμοια με την Στ΄ τάξη με τη διαφορά ότι οι δραστηριότητες θα έχουν ακροατήριο τη Β΄ τάξη (οι μαθητές της Στ΄ ετοιμάζουν θεατρικό δρώμενο και κουκλοθέατρο με δικά τους κείμενα για να τα παρουσιάσουν στους μικρούς μαθητές και στο νηπιαγωγείο, επίσης γράφουν μύθους στην αγγλική γλώσσα με σκοπό να ανταλλάξουν εργασίες με σχολεία του εξωτερικού στο πρόγραμμα e-twinning και τέλος, προσεγγίζουν μύθους στην αρχαία γλώσσα). 

Για το τέλος της χρονιάς προτείνεται η κατασκευή αναμνηστικού εντύπου που θα περιέχει τις εργασίες των μικρών μαθητών-συγγραφέων, φωτογραφικό υλικό μέσα από το ταξίδι με τις ιστορίες του Αισώπου και υλικό από τη θεατρική παράσταση που θα επιχειρηθεί με τους μαθητές. Επίσης η κατασκευή κουκλοθέατρου από τους μαθητές της Στ΄ τάξης. Έκθεση των έργων που ετοίμασαν οι μαθητές και των δύο τάξεων.