Ημέρα Βιβλίου

Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος 2013 12:17 διαχειριστής
Εκτύπωση PDF

2η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 

 

Παράδοση του σχολείου είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Παιδικό Βιβλίο. Στις 2 του Απρίλη επίσημοι καλεσμένοι συγγραφείς παιδικών βιβλίων μιλούν για την αναγκαιότητα του βιβλίου σε γονείς και παιδιά. Εκπαιδευτικοί αναλύουν το έργο των συγγραφέων και μαθητές παίζουν, διαβάζουν, τραγουδούν συμμετέχοντας ενεργά στη εκδήλωση. Παράλληλα πραγματοποιείται στο χώρο έκθεση βιβλίου και έκθεση έργων των παιδιών, ελεύθερη δραματοποίηση και μικρά θεατρικά εμπνευσμένα από τα βιβλία τους.

 

Τη χρονιά 2001 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Ημέρας με καλεσμένο συγγραφέα παιδικών Βιβλίων, το Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Τον συγγραφέα παρουσίασε η εκπαιδευτικός Χαρά Μαμωνά και τα παιδιά της τάξης της διάβασαν και έπαιξαν αποσπάσματα των βιβλίων του.
Παράλληλα έγινε και η απονομή των βραβείων του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Βιβλιοπαμφαγονίας μέσα από το διαδίκτυο με θέμα: "Ένα ταξίδι στο...".

 

Βραβεύσεις

  • Το σχολείο μας βραβεύτηκε από το σωματείο του  Κύκλου του  Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το βραβείο του εκδ. οίκου Παπαδόπουλου 2001- 2002 για την προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσα από το Διαδίκτυο με δώρα αξίας 300.000 δρχ σε βιβλία για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης. Η τελετή Απονομής  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου 2002 στην στοά Βιβλίου (Πεσματζόγλου) σε μια πανηγυρική γιορτή για το παιδικό βιβλίο που διοργανώθηκε από το σωματείο (παράρτημα της Διεθνούς Οργάνωσης για το παιδικό βιβλίο IBBY) και τη συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΕΒΙ (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου). Την εισήγηση για τη σχολική μας μονάδα έκανε ο συγγραφέας και γραμματέας του Κύκλου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος ο οποίος και αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο μας

 

  • Το βραβείο παρέλαβε για το σχολείο η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Αναστασία Ευσταθίου μαζί με μια αντιπροσωπεία παιδιών η οποία και ευχαρίστησε για το βραβείο λέγοντας ότι το όραμά της αγκαλιάστηκε από τους 85 μικρούς συγγραφείς του περσινού Διαγωνισμού και τους 290 του φετινού. Οι μαθήτριες Ευγενία Αντωνίου, Μαριθέα Χαντζή, Κατερίνα Βασιλείου και Κωνσταντίνα Τζαβέλλα τραγούδησαν ένα παραδοσιακό τραγούδι του τόπου μας "Τα ριζικάρια" με την καθοδήγηση της Μαρίας Γερολύμου, καθηγήτριας μουσικής του Ωδείου Ακράτας και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας.  Αξιοσημείωτο είναι ότι το βραβείο προώθησης της φιλαναγνωσίας μέσα από το Διαδίκτυο θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος και με μεγάλη χαρά όλων, το απέσπασε το σχολείο μας για την διεξαγωγή και των δύο Διαδικτυακών Λογοτεχνικών Διαγωνισμών της Βιβλιοπαμφαγονίας.

 

Και φέτος στις 2 Απριλίου γιορτάσαμε τα γενέθλια του παππού Άντερσεν καλώντας στο σχολείο μας εκπρόσωπους του σωματείου Αίσωπος (Παγκόσμια Καλλιτεχνική Εταιρεία Εικονογράφησης Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου). Ο πρόεδρος κ. Πέτρος Ζαμπέλης, η συγγραφέας Γιώτα Βρυώνη και άλλα δύο μέλη, μίλησαν στα παιδιά για την ημέρα, για την εικονογράφηση των βιβλίων και για το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο. Επίσης οι μαθητές του σχολείου μας ζωγράφισαν για τον πόλεμο και την ειρήνη και πήραν μικρά δωράκια (από μια αφίσα με ένα μύθο του Αισώπου εικονογραφημένη από Έλληνες εικονογράφους, σελιδοδείκτες κ.ά) από τα μέλη του σωματείου.   Υπενθυμίζουμε ότι το σωματείο Αίσωπος αποτελεί και την Επιτροπή Αξιολόγησης του 3ου Διαδικτυακού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού.

 

Για το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τους μύθους του Αισώπου που εκπονείται στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης με τη Β' και την Στ' τάξη, το σχολείο μας απέσπασε το Βραβείο του Εκδοτικού Οίκου Πατάκη (2005-06) για την Προώθηση της Φιλαναγνωσίας, αξίας 1.000 Ευρώ.
Ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου 2006) στη Στοά Βιβλίου στην Αθήνα, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, παράρτημα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση για τη Νεότητα και το Εφηβικό Βιβλίο).

LAST_UPDATED2