Περιβαλλοντικά Προγράμματα

Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος 2013 12:09 διαχειριστής
Εκτύπωση PDF

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας εκπονεί εδώ και χρόνια περιβαλλοντικά προγράμματα. Έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα, έχει ανεβάσει οικολογικά θεατρικά, έχει πάρει μέρος σε δράσεις για το περιβάλλον σε συνεργασία με άλλα σχολεία και φορείς του τόπου (ΚΠΕ Ακράτας, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φίλοι της Αιγιάλειας...). Τα παιδιά αρθρογραφούν στις τοπικές εφημερίδες και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην τοπική κοινωνία. 

 

Το 1997 εκπονήθηκε το πρόγραμμα: «Προστασία Παράκτιων Περιοχών» Έκδοση εντύπου - Τριήμερη Επίσκεψη στην Κλειτορία με τις δυο μεγάλες τάξεις του σχολείου, θεατρικό «Τα Ψαράκια του Κορινθιακού». Στην Ημέρα δράσης για το περιβάλλον έγινε καθαρισμός των ακτών από τα σχολεία του Δήμου.

 

Το 1998 εκπονήθηκε το πρόγραμμα: «Ζώα υπό Εξαφάνιση» από τις εκπαιδευτικούς Ελένη Στύλιου και Βάνα Γκουνταροπούλου. Το πρόγραμμα «Διατροφή» από την εκπαιδευτικό Αναστασία Ευσταθίου όπου με την Δ? τάξη έφτιαξαν Έντύπο και θεατρικό «Τα φρούτα του ψυγείου». Στην Ημέρα δράσης για το περιβάλλον την 6η Ιουνίου έγινε δενδροφύτευση και καλλωπισμός του προαυλίου του σχολείου.

 

Τη χρονιά 1999 οικολογικό παραμύθι «Το όνειρο της ειρήνης» από την α? τάξη με την εκπαιδευτικό Αναστασία Ευσταθίου. Κατασκευάστηκε παραμύθι και φιλοτεχνήθηκε από τα παιδιά. Το παραμύθι παρουσιάστηκε στο Αίγιο στη παρουσίαση περιβαλλοντικών προγραμμάτων των δημοτικών σχολείων της Ανατολικής Αιγιαλείας.

 

Από τη σχολική χρονιά 2000 - 2001 εκπονείται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Δίκτυο θάλασσα" σε συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και τη σχολική χρονιά 2001 - 2002 με τις εκπαιδευτικούς Βάσω Κοντογιαννοπούλου (Στ?) και  Αναστασία Ευσταθίου (Ε΄). 

 

Έργο της Ε΄ τάξης διακρίθηκε σε περιβαλλοντική συνάντηση των Δημοτικών σχολείων της Αιγιάλειας. Στη συνάντηση που έγινε στα Ψηλά Αλώνια του Αιγίου τον Οκτώβρη του 2001, πραγματοποιήθηκε Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα: "Η γη είναι το σπίτι μας". Οι μαθητές με τη βοήθεια της δασκάλας τους, Αναστασίας Ευσταθίου έφτιαξαν κολλάζ σε χαρτί του μέτρου και ονόμασαν το έργο τους: "Βρόμικος και Καθαρός πλανήτης γη", όπου ο μισός πλανήτης ήταν γεμάτος σκουπίδια και ρύπανση και ο άλλος μισός πεντακάθαρος και χαρούμενος. 
Το τμήμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας έστειλε τον Ιούνιο δώρο στη Βιβλιοπαμφαγονία, για τους μαθητές του σχολείου μας βιβλία οικολογικού περιεχομένου. Δάσκαλοι και μαθητές ευχαριστούν το τμήμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη δυνατότητα που τους έδωσε να εκφραστούν και να δημιουργήσουν και εύχονται πάντα να γίνονται τέτοιου είδους συναντήσεις ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές των σχολείων για τα προβλήματα του πλανήτη.

 

 

Πρόσφατη επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο Αιγών πάνω από την Αιγείρα. Μετα από συμετοχή σε περιβαλοντικό πρόγραμμα που διοργανώνεσε το Κ. Π. Ε. Ακράτας.

 

 

Επίσκεψη της Στ΄ τάξης στη λίμνη Τσιβλού 2006 - 2007