Πολιτισμός

Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος 2013 11:23 διαχειριστής
Εκτύπωση PDF

Το 1ο Δημοτικό σχολείο Ακράτας είναι γνωστό στην περιοχή για τις εκδηλώσεις και την πολιτιστική του δράση. Βρίσκεται εξάλλου σε έναν τόπο με βαριά κληρονομιά στον πολιτισμό. Σύλλογοι όπως η Αναγέννηση, η Φιλαρμονική, το Ίδρυμα Χατζιδάκι- Γκάτσου, ο Αθλητικός Όμιλος, Ο περιβαλλοντικός Σύλλογος Ανατολικής Αιγιάλειας κ.α έχουν σημαδέψει την πορεία της Ακράτας στον χρόνο.

Τα παιδιά του σχολείου έχουν συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις. Τραγουδούν στην παιδική χορωδία του Ωδείου, χορεύουν στα χορευτικά τμήματα, λαμβάνουν μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και δραματοποιήσεις, είναι μέλη του αθλητικού σωματείου, παίρνουν μέρος στο Ακρατινό καρναβάλι και σε αθλητικές επιδείξεις. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι τα παιδιά αυτά είναι το φυτώριο του πολιτισμού στην Ακράτα.

 

 Το ημερολόγιο (με φωτογραφίες και παροιμίες από τα περασμένα) που φτιάξαμε για το 2002 οι μαθητές της Στ' τάξης με τη βοήθεια της δασκάλας μας Βάσως Κοντογιαννοπούλου  

 

Τα φυντανάκια μας έχουν ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις και ταξίδεψαν στο Αίγιο, στα χωριά των Καλαβρύτων και στην Αιγείρα για να τις παρουσιάσουν. Οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων τίμησαν με την παρουσία τις εκδηλώσεις σε βραδιές που άφησαν το στίγμα τους στην μικρή μας πόλη (Αντώνης Δελώνης, Άλκη Ζέη,Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και πρόσφατα ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος).

Με αφορμή τις επετείους γίνονται γιορτές στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με μεγάλη επιτυχία. Τον Φεβρουάριο ανέβηκε το θεατρικό έργο: "O μικρός πρίγκιπας" του Αντουάν Εξυπερί. Τη διδασκαλία του έργου ανέλαβαν η Ελένη Σταυροπούλου καθηγήτρια και μέλος του Συλλόγου Γονέων και η Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου, δασκάλα της πρώτης τάξης . Η παράσταση δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2001.

Τα παιδιά του σχολείου με την καθοδήγηση του διευθυντή Κώστα Πολύζου έφτιαξαν χειροποίητο ξυλόγλυπτο ημερολόγιο για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά. Την κουκουβάγια και το περιστέρι, σύμβολα σοφίας και ειρήνης σκάλισε ο διευθυντής του σχολείου πάνω σε ξύλο. Τα παιδιά έβαλαν χρώμα και έστειλαν μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

 


 

Χορευτικό τμήμα 

 

Διδάσκονται  παραδοσιακοί χοροί με γυμναστή τις απογευματινές ώρες. Το σχολείο σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων ετοίμασε τη γυναικεία και ανδρική παραδοσιακή στολή της Ακράτας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Την παραδοσιακή στολή έραψε αφιλοκερδώς η κυρία Στέλα Αναστασοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τα παιδιά  παρελαύνουν και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς σε εκδηλώσεις του τόπου με τις παραδοσιακές στολές.

 


 

 Μια απόπειρα Διαπολιτισμικής προσέγγισης
                     με βάση τα έθιμα

O εκπαιδευτικός Νίκος Αλέφαντος και η ερευνήτρια μεταπτυχιακή -τότε- φοιτήτρια Αναστασία Ευσταθίου υπό την Επιστημονική Καθοδήγηση της Ιουλίας-Αθηνάς Σπινθουράκη, καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών εκπόνησαν τριμηνιαίο Project με την Στ΄ τάξη του σχολείου το διάστημα Μαρτίου ?Ιουνίου 2005. 

 

Τίτλος: «Στιγμιότυπα από το έθιμο του γάμου στην Ελλάδα και την Αλβανία »
Δείτε περισσότερα για τη δράση 

 


Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις  από το 1ο ΔΣ Ακράτας

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε παραμονές των Χριστουγέννων η αφιερωμένη στο βιβλίο εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημ. Σχ. Ακράτας.

Με κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης «Ένα βιβλίο κάτω απ? το χριστουγεννιάτικο δέντρο», μαθητές και γονείς απόλαυσαν θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο χριστουγεννιάτικο βιβλίο της δασκάλας του σχολείου Αν. Ευσταθίου, «Το ατύχημα του Αϊ- Βασίλη».

 

Σε μια μαγευτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα οι μαθητές «έπαιξαν» με τον Κάλι Καλ τον πρωταγωνιστή καλικάντζαρο, διάβασαν, τραγούδησαν, και οι δάσκαλοι μίλησαν για τη σπουδαιότητα του βιβλίου στο σημερινό κόσμο. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θέλουμε να σας δείξουμε τρόπους ανακάλυψης της χαράς για διάβασμα, ώστε το παιδί σας να γίνει διά βίου αναγνώστης. Ας πρωτοτυπήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα και ας γευτούμε με το παιδί μας τον κόσμο των βιβλίων. Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας είναι πλούσια σε λογοτεχνικά και άλλα βιβλία. Μπορούν κάλλιστα οι μικροί μας μαθητές να δανειστούν, να διαλέξουν το βιβλίο που τους ταιριάζει. Ας δώσουμε την όρεξη για διάβασμα στα παιδιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Διευθυντής κ. Κων. Πολύζος.

Η αυλαία των εκδηλώσεων έκλεισε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου με τη χριστουγεννιάτικη γιορτή της Α΄ και Β΄ τάξης. Ο Άγιος Βασίλης του Συλλόγου Γονέων ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και μοίρασε για άλλη μια φορά δώρα στους μαθητές του σχολείου.


Εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου στο εργαστήρι 
Κεραμικής στο Αίγιο- Άνοιξη 2006

 

 


 

Αθλητικές εκδηλώσεις που διεξάγονται με άλλα δημοτικά σχολεία της Αιγιάλειας κάθε άνοιξη

 

 

LAST_UPDATED2